מה זה איזון ללבן (White Balance)?
איזון ללבן (WB) הוא תהליך של הסרת צבע לא מציאותי, כך שאובייקטים אשר נראים לנו בלבן יתקבלו כלבן גם בתמונה.
איזון נכון של המצלמה חייב לקחת בחשבון את "טמפרטורת הצבע" של מקור אור, אשר מתייחס לחום היחסי או לקרירות של אור לבן. באמצעות העיניים שלנו נוכל לשפוט בקלות מה לבן תחת מקורות אור שונים, אבל כאשר מצלמה נכנסת לסיפור לעתים קיים קושי עם איזון לבן אוטומטי (AWB) - והוא יכול ליצור לנו כחול, כתום, או אפילו ירוק. הבנת האיזון הלבן יכולה לסייע לך להימנע משינוי צבע אלה, ולשפר את תוצאות הצילום שלך בטווח רחב יותר של תנאי תאורה.
נתחיל במעט רקע על הקשר בין צבע לטמפרטורה:
טמפרטורת הצבע מייצגת את ספקטרום האור המוקרן מגוף שחור (blackbody) עם טמפרטורת פני השטח.
גוף שחור הוא אובייקט שסופג את האור במלואו, לא משקף אותו ולא מאפשר לו לעבור.
על כן, גוף שחור בטמפרטורות שונות, יקרין אור בטמפרטורת צבע משתנות. הטמפרטורה נמדדת ביחידת מידה Kelvin.
אנלוגיה שיכולה לעזור לנו להבין קרינה מגוף שחור בניסיון היום יומי שלנו יכולה להיות בחימום מתכת או אבן: כשהחומרים האלו מתחממים אנחנו נוהגים לכנות את הצבע שלהם כ"אדום חם" ובטמפרטורות חום קיצוניות אנחנו נכנה אותם כ"לבן" או אפילו "כחול".
אתם בוודאי שואלים את עצמכם: למה זה בכלל מעניין אותי כצלם? הרי לא ממש תכננתי לצלם מחר בבוקר blackbody.. ובכל אופן, הבנת הקשר בין תאורה (שהיא מרכיב חשוב ביותר בצילום המשפיע ישירות על איכות התוצאה) לבין טמפרטורה וצבע הוא חשוב.
בטבלה מעלה ניתן לראות מהי טמפרטורת הצבע המומלצת בהתאם למקור האור.
הבנת הקשר בין טמפרטורת הצבע למקור האור תאפשר לך לא רק להתאים את הטמפרטורה הרצויה למקור האור על מנת לקבל תוצאה ריאליסטית, אלא גם ל"שחק" עם מגוון רחב הרבה יותר של אפשרויות בהתאם לתוצאה ולאפקט שתרצה לייצר באמצעות הצילום.
בתאורת אור יום למשל עליך להתאים את טמפרטורת הצבע ל-5000-6500K. אבל אם תרצה באותה התאורה בדיוק להשיג תוצאה שונה לחלוטין ניתן באמצעות תיקון פשוט (ובדר"כ אוטומטי, אך ניתן לשליטה ולשינוי) במצלמה או אפילו בסמארטפון לשנות את טמפרטורת הצבע ולקבל צילום בגוונים אחרים בהתאמה לטמפרטורה שבחרת.
רוצים להתעמק? הנה הסבר מעט יותר מורכב לחובבי המדעים שבינינו:
למרות שמו "אור" אשר עשוי להופיע כלבן, לא בהכרח מכיל חלוקת צבעים שווה על פני הספקרטום:
בתרשים מעלה תוכלו להבחין כיצד 5000K מייצר אור נייטרלי יחסית ואילו 3000K או 9000K יוצרים ספקטרום אור משתנה שמכיל יותר אורכי גל כחולים או כתומים.
ככל שטמפרטורת הצבע עולה, הפצת הצבע הופכת קרירה יותר. אמנם זה שונה ממה שהיינו מצפים שיקרה, ויש לזה הסבר מדעי, הצבע הקריר יותר מתקבל כתוצאה מהעובדה שאורכי גל קצרים יותר מכילים אור באנרגיה גבוהה יותר.